Preduzeće „Edna metalworking“ osnovano je sa sjedištem u Prijedoru sa osnovnom djelatnošću trgovina metalnom robom, instalacionim materijalom, uređajima i opremom za grijanje. U kratkom periodu od svog osnivanja, ostvarujuju značajan poslovni uspjeh, te kompletnu prodaju usmeravaju na inostrano tržište. Uspješna saradnja i poslovno povezivanje na dugoročnoj osnovi ostvareni su sa uglednom njemačkom kompanijom koja postaje glavni kupac proizvoda „Edna metalworking“. Preduzeće mijenja osnovnu djelatnost i transformiše se iz trgovačke u proizvodnu firmu specijalizovanu za proizvodnju stanica za grijanje što je iziskivalo finansijska ulaganja, zapošljavanje dodatne radne snage, nabavku opreme, pronalaženje adekvatnog poslovnog prostora. 

Tim uspješno realizovanim zadacima, „Edna metalworking“ je zakoračila u novu fazu svoga postojanja. Danas, tri godine od svog osnivanja, s ponosom možemo reći da kompanija trenutno zapošljava 9 stručno obučenih radnika mašinskog obrazovanja.

Kao i u prethodnom periodu kompletan proizvodni program je namjenjen izvozu na inostrano tržište, gdje je kompanija prepoznata i prihvaćena kao ozbiljan i pouzdan poslovni partner. Kvalifikovana i stručna radna snaga i visok kvalitet proizvoda su garant uspješnog poslovanja i daljeg napretka u budućnosti.